In een van mijn projecten trof ik een taaie leegstand aan, in de vorm van een 300 m2 bvo “loods”. Deze loods was in een eerder herontwikkelingstraject gerealiseerd, maar nooit verhuurd geweest aan de beoogd gebruikers te weten naastgelegen artsen en medische dienstverlening. Via een georganiseerde schouw, met huurders, beheerder en gemeente kwam ik op het spoor van een mogelijk gebruiker voor deze ruimte: Kringloopwarenhuis Leiden. Uiteindelijk ontstond een Win-win transformatie met MVO huurder

Ik was geen enorm fan van dergelijke winkels, want meestal maar “een stoffige verzameling met oude troep”. Maar dit bleken ruime en moderne winkels te zijn met een uitgebreid assortiment met de meest uiteenlopende artikelen. Van meubels tot kleding, van boeken tot aardewerk, van witgoed tot bruingoed, van antiek tot eigentijds. Ook haalden ze spullen op en bezorgden ze thuis. Kortom, ik moest mijn beeld herzien. Het Warenhuis spant zich niet alleen in voor het milieu, maar bleek ook een leer- werkbedrijf. Dat betekent dat ze mensen de kans geven tijdens het werk ervaring en nieuwe vaardigheden op te doen. Op die manier worden hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

In overleg met de eigenaar Hoogvliet Beheer is een huurovereenkomst en daarna transformatie van de ruimte gerealiseerd. Niet alleen is nu de leegstand teruggebracht, ook is er ruimte gegeven aan een MVO- huurder die hergebruik, duurzaamheid en leerweg-perspectief hoog in het vaandel heeft staan. Eigenlijk een win-win-win-win dus.

Meer weten: http://www.loggersconsultancy.nl/casussen/wijkwinkelcentrum-wagnerplein-te-leiden/

 

 

http://www.kringloopwarenhuis.nl/